donderdag 3 juli 2008

Black Hawk van VS neergehaald in Logar in Oost-Afghanistan

In het district Kherwar in de oostelijke provincie Logar is woensdag een Amerikaanse helikopter van het type UH-60 Black Hawk neergeschoten die behoorde tot de coalitie.

De bemanning wist het toestel aan de grond te zetten en alle inzittenden naar buiten te krijgen voordat het in brand vloog.

Er raakten naar verluidt geen inzittenden gewond en ze wisten het gebied snel te verlaten, aldus een woordvoerder van de coalitiemacht die door de Verenigde Staten wordt geleid.

De politiecommandant van de provincie vermoedt dat Taliban-strijders de helikopter in het onherbergzame district hebben geraakt met een raketgranaat.

De helikopter vloog laag boven de grond toen hij werd getroffen.

Andere helikopters vlogen naar de plaats van het ongeluk en lieten een stukje krachtsterkte zien en vuurden waarschuwingsschoten af voordat ze met zogenoemd “precisievuur” het beschadigde toestel vernietigden.

Volgens een verklaring van de coalitie raakten hierbij geen leden van de coalitie of niet-strijders gewond.

Helikoptercrashes behoren tot de meest dodelijke incidenten voor de buitenlanders in Afghanistan maar ze komen niet vaak voor.

Onlangs vonden twee Amerikaanse soldaten de dood toen hun helikopter van het type Kiowa verongelukte bij een testvlucht bij het vliegveld van Kandahar.

In mei 2007 verloren 7 militairen het leven toen een toestel van het type Chinook werd neergehaald in de zuidelijke provincie Helmand.

In juni 2005 kwamen 16 Amerikaanse mariniers om toen hun Chinook-helikopter tijdens een reddingsoperatie werd neergehaald in de provincie Kunar. (Operation Red Wing in Korangal Valley in Kunar)

17 Spanjaarden vonden op 16 augustus 2005 de dood. Hun helikopter van het type Cougar AS532 verongelukte in de buurt van Herat in het westen van Afghanistan.

Voor zover bekend beschikken de Taliban niet over SAM-raketten, surface-to-air wapens, die vanaf de grond kunnen worden ingezet tegen doelen in de lucht. Volgens deskundigen zou dit de oorlog in Afghanistan dramatisch kunnen veranderen.

De NAVO en de coalitie steunen namelijk voor hun troepenverplaatsingen, goederentransport en gevechtsoperaties zwaar op transport door de lucht en hiervan bestaat een tekort.

De mudjaheddien-verzetsbewegingen hadden in hun strijd tegen de Russische bezettingsmacht in Afghanistan in de jaren tachtig wel de beschikking over SAM-raketten waardoor er veel slachtoffers vielen onder de Russen.

Geen opmerkingen: